Ana Sayfa » » KANUN BAŞKA SÖYLÜYOR, İŞVEREN FARKLI ALGILIYOR

KANUN BAŞKA SÖYLÜYOR, İŞVEREN FARKLI ALGILIYOR

Yazar Dear Man on 15 Temmuz 2013 Pazartesi | 08:05

“ 23 Kasım 2013 tarihli sınav mühendis ve teknik elemanlar için önemli bir fırsat. Neden mi? Çünkü bu Kanun yayınlandığında Bakanlığın en fazla bir sınav yapma şansı ve takvimi mümkündür. O halde elini çabuk tutanlar bakmışınız ki bir yıl sonra A sınıfı uzman olmuşlar. „


6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıktığı günden beri tartışılıyor. Yürürlük maddeleri oldukça kafa karıştırmıştı. 1.1.2013 geldiğinde birazcık daha farkındalık artmıştı. Ancak, TBMM’de kabul edilen torba yasanın ilgili maddeleri incelendiğinde, Kanunun başka, işverenin başka şeyler söylediği ortaya çıkıyor. Nasıl mı? TBMM’de kabul edilen ancak henüz onaylanmayan madde metni aşağıdaki gibidir.


MADDE 55-20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun Geçici 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.


“(2) Bakanlık, usul ve esaslarını belirlemek kaydıyla, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlara, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmiş olan prim gün sayısı ile sahip oldukları belge sınıfı gibi hususları dikkate alarak üst sınıflardaki iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilmeleri için fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde kullanılmak şartıyla en fazla iki sınav hakkı verilmesine dair gerekli düzenlemeyi yapmaya yetkilidir.” Ne anlama geliyor. Kanun yayınlandıktan sonra Bakanlık bir düzenleme yapacak. Bu düzenlemede öncelikle kişilerin C belgesi olması şartı aranacak. Bu kişilerin SGK primlerine bakılacak, B ya da A sınıfına yükselebilmeleri için bir yıl içinde sınav hakkı verecek. Başarılı olanlar üst sınıftaki belgeleri almaya hak kazanacaklardır.


Bu aşamada eğitim kurumlarına yeni adaylar başvuruda bulunacaklardır. Çünkü kişinin eğer SGK primleri yatmışsa öncelikle C belgesi alıp önümüzdeki bir yıl içinde bir anda B ya da A sınıfı belge sahibi olabileceklerdir.


Kabul edilen diğer madde metni ise aşağıdaki gibidir:


MADDE 56-6331 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


a) 6 ve 7 nci maddeleri;

1) 4857 sayılı İş Kanununun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50′den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2016 tarihinde,

2) 50′den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/1/2014 tarihinde,

3) Diğer işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra,” Bu ne demektir? Zaten 50 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinin işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü öteden beri vardı. Yeni Kanun 50 ve altındaki işyerlerini kapsıyordu. Sadece, tehlikeli ve çok tehlikeli olan işyerlerindeki hekim ve uzman bulundurma yükümlülüğü 6 ay ileriye atıldı o kadar. Diğer yandan, az tehlikeli ve kamu binaları ise beklenenden iki yıl ilerisine ötelendi. İşin özeti budur.



KANUN BAŞKA SÖYLÜYOR, İŞVEREN FARKLI ALGILIYOR

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Ana Sayfa | Reklam Ver |İletişim
Copyright © 2013. İş Güvenliği Uzmanlığı - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..